Tudástár

Állategészségügyi tudnivalók

Kijáró macskák esetében

7-9 hetes: Fertőző betegségek elleni kombinált oltás + (leukózis vírusteszt)
10-12 hetes: Leukózis elleni oltás (kedvező leukózis teszt esetén)
13-15 hetes: Kombinált oltás ismétlése
16-18 hetes: Leukózis elleni oltás ismétlése
19-21 hetes: Veszettség elleni oltás
Évente Kombinált + veszettség elleni oltás illetve 3 évente Leukózis oltás

Lakásban tartott macskák esetén

7-9 hetes: Fertőző betegségek elleni kombinált oltás + (leukózis vírusteszt)
10-12 hetes: Leucosis elleni oltás
14-16 hetes: Kombinált és Leucosis elleni ismétlő oltás
Évente Kombinált és 3 évente leucosis elleni oltás

Kölyök kutyák védőoltása:

6 hetes kor után az anyatej védő hatása nagymértékben csökken ezért a fiatal ebeket a veszélyes és gyakran halálos betegségek ellen immunizálni kell. Az oltóanyag gyártója termékeire garanciát is vállal (Nobi-vac Garancia). Javaslatunk szerint a védőoltások beadása a kutya életének 6., 8., 10. hetében történik. Az oltáskor egészségügyi vizsgálatot, féreghajtást végzünk, valamint tartási és táplálási tanácsokat adunk. Csak teljesen egészséges állat oltható, ha az állata beteg, először azt kell kezelni! Az védőoltásokat a veszettség oltás mellett évente ismételni javasolt.

A kutyák vakcinázási protokollja:

2., 4., 6. hét: féreghajtás
6. hét: parvo elleni védőoltás
8. hét: kombinált védőoltás
10. hét: kombinált védőoltás
12. hét: veszettség elleni védőoltás
9. hónap: veszettség elleni védőoltás+kombinált védőoltás

Mint ahogy a „kutya meleg van” szóhasználat is utal rá, komolyan érinti kedvenceinket a téma, hiszen minden év május-júniusában beindul a kánikula. A több napon át (időnként több hétig is) tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérsékletekkel járó, általában csapadékszegény időszak rendkívül nagy odafigyelést követel a gondos állattartóktól. A kutyák átlagos testhőmérséklete kb. 38.6 C, +/- 0.5 C, tehát 39.2 C felett már hőemelkedésről, vagy lázról beszélünk. A kánikula időszakában a környezeti hatásra (meleg, napsütés, magas páratartalom) kialakult hőtorlódás: a hőguta. Hőtorlódásnak kitett kedvencünkön (lehet ő akár kutya vagy macska is) a következő tünetek alapján észlelhetjük a problémát.

– gyors lihegés
– megvastagodott nyál, erős nyálzás
– hányás, hasmenés
– tágra nyílt pupillák
– megemelkedett testhőmérséklet
– vörös nyelv, sápadt íny
– szédelgés, koordinálatlan mozgás
– üvegesedő szem
– görcsroham
– megnövekedett pulzus és szívverés
– ezen tünetek mellett, vagy hatására létrejövő eszméletvesztés, kóma

Beszélnünk kell arról is, hogy állatainkat miért nem szabad zárt, napon felejtett autóban hagyni. A tűző napsütés nyáron akár 50 fok fölé is emelheti az utastér hőmérsékletét. Fontos és elgondolkodtató továbbá, hogy nem is kell nyári meleg hozzá! Mérések szerint a külső hőmérséklettől függetlenül (15-20 fok esetén is) a napon lévő járműben óránként 4,5 C fokkal emelkedik a hőmérséklet, a bent lévő állat lihegése kapcsán a páratartalom nő, a levegő pedig fogy. Nyári melegben a hőmérséklet még drasztikusabban nőhet, gyakorlatilag percek alatt megduplázódhat a külső hőmérséklet. A kutya szervezete nem képes leadni a termelődő hőt megfelelő mértékben, ekkor jön létre a hőguta. Kutyáink és macskáink kizárólag a tappancsaikon, orrukon, képesek izzadni, így a hőháztartásukat a túlhevülés ellen főként lihegéssel tudják megoldani. A tartósan magas hőmérséklet kémiai reakciókat vált ki a szervezetben, ennek következtében leépülnek a sejtek, fellép a kiszáradás, a vér besűrűsödésének veszélye. Utóbbi megnehezíti a szív munkáját, kialakulhatnak vérrögök – mindez károsítja a szöveteket. Ha az állat nem kap időben segítséget, fennáll a létfontosságú szervek leállásának veszélye. Az utolsó pillanatban érkező segítség után van esély a gyógyulásra, azonban magas a tartós károsodás kockázata is. Fontos a gyors és megfelelő segítségnyújtás, azért hogy megmenthessük barátainkat.

És hogy mit is tehetünk:
A legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása, a hűtés! Nem szabad azonban hirtelen, drasztikusan lehűteni kedvencünket, hanem csak szép fokozatosan!

– első lépésként hűvös, árnyékos helyre kell a kutyát vinni, még jobb, ha egy légkondicionált helységbe
– fontos, hogy adjunk neki vizet (de ne jéghideget!)
– lehetőség szerint ventilátorral meg kell kezdeni a hűtését
– amennyiben lehetőség van rá, megmérni a hőmérsékletét
– nedves törölközővel fedni a tarkót, a hónaljakat, a lágyékot, benedvesíteni a bundát, és ventilátorral hűteni majd ha testhőmérséklet csökkent, állatorvoshoz kell szállítani az állatot
Érdemes azt is tisztáznunk, hogy vannak hajlamosító tényezők a hőguta kialakulására. A „rövid orrú” fajták nagyon nehezen viselik a hőséget: nehezebben lélegeznek, így a lihegéssel sem tudják olyan hatékonyan hűteni magukat, mint társaik.
A hőtorlódás kialakulását befolyásolja az állat kora, fajtája, egészségi állapota. Beteg, idős kutyák estén a hőszabályzó mechanizmusok nem működhetnek megfelelően, fiatal állatok esetén pedig még nem fejlettek eléggé ahhoz, hogy extrém hőmérsékleti viszonyok esetén megfelelően hűtsék a szervezetet.

Megelőzhetjük a bajt ha:
– Nem visszük a kutyát sétálni a legnagyobb melegben!
– Nem sétáltatjuk a kutyát a felmelegedett betonon!
– A kutyát a belső térben tartjuk, ha ott hűvösebb a légkör!
– Hűteni kell a kutyát, hogy megakadályozzuk a túlmelegedést!
– Hosszúszőrű kutyák szőrét lenyíratjuk nyár kezdetekor
– Soha ne hagyjuk a kutyát egyedül a parkoló, zárt autóban egy meleg vagy forró napon!

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy ha a felelős állattartás szabályait elfogadjuk, és ezek szerint akarunk élni, akkor meleg nyári napokon mind saját, mind pedig környezetünk élőlényeire figyelnünk kell, megfelelően kell tartani őket és folyamatosan biztosítani kell számukra az ivóvizet. Szállításukkor mindezekre még nagyobb figyelmet kell fordítani! A magas hőmérséklet mellett az UV-sugárzás is okozhat gondokat, de inkább csak azon egyedeknél, ahol a szőrtakaró hiányzik, vagy nagyon lenyírták. Amennyiben ezekre nem fordítunk gondot, számolnunk kell az állatvédelmi törvény megsértéséből származó büntetésekre is! Gondoskodjon kedvenceidről úgy, ahogyan azt Ön is elvárná!

A globális felmelegedésnek köszönhetően az időjárás annyira megváltozott, hogy nem beszélhetünk egyértelműen „kullancsszezonról”. Ez azt jelenti, hogy sehol és semmikor nem lehetünk biztonságban ezektől a nemcsak gusztustalan, de nagyon veszélyes kis lényektől.
Akiknek kijárós cicájuk van, bizony télen is tapasztalhatja, hogy kullancsot szed össze. Sőt, azoknál a kutyáknál is előfordul, amelyek soha nem hagyják el a biztonságos, zárt kertet, udvart. Már akkor megjelenhetnek, amikor még sem a fákon nincs lomb, sem a talajon nem nőtt még ki a fű. Ezért fontos egész évben védekezni ellenük.

A kullancsok által terjesztett betegségek

Az egyik kullancs által terjesztett betegség a Lyme-borreliosis (Lyme-kór),amely hazánkban is nagy jelentőséggel bír. A kórokozó képes megbetegíteni a házi és a vadon élő emlősállatok és madarak széles körét, valamint az embert is.
A Lyme-kór egy idült jellegű, több szervrendszert érintő betegség. A betegség lappangási ideje 4-6 héttől akár hónapokig terjedhet. A kullancs szúrását követő néhány hét, hónap elteltével az állat belázasodik, általános állapot romlik: étvágytalan, bágyadt, gyenge, kedvetlen lesz, majd kialakul a „vándorló” ízületgyulladás, észrevehető testszerte a nyirokcsomók megnagyobbodása, esetleg szőrhullás. Néhány hét múlva a tünetek kezelés nélkül is enyhülnek vagy elmúlnak, esetenként azonban hetek, hónapok alatt idült sok ízületre kiterjedő gyulladás, vese- és szívelváltozások, ideggyulladások (következményes bénulások) is kialakulhatnak. A kórokozó baktérium bizonyos esetekben véglegesen kiirtható a szervezetből, de ehhez hosszú, minimum 6-8 héten át tartó antibiotikum kúra szükséges, azonban elhanyagolt eseteknél a betegség idültté válik, és ilyenkor az antibiotikum-kezelés már nem segít.

A kullancsok által terjesztett másik Magyarországon is széleskörűen elterjedt betegséget, a kutya babesiosisát egy Babesia nevű egysejtű vérélősködő parazita okozza.
A fertőzött kullancs szúrását követő 2-7 nap eltelte után jelentkeznek az első tünetek a kutyákon. A heveny babesiosis nagyon magas lázzal, bágyadtsággal, étvágytalansággal, kiszáradással kezdődik. Ez idő alatt a kutyákban a kórokozók egyre több vörösvérsejtet rombolnak szét, ezért egyre nagyobb fokú vérszegénység alakul ki, és felületes, szapora légzés látható. A széteső vörösvérsejtek a vizeletet vörösesbarnára, feketekávé-színűre színezik, miközben visszafordíthatatlanul károsíthatják a vesék szűrő funkcióját. Lép- és májmegnagyobbodás mellett a nyálkahártyákon sárgaság jelentkezik. E tünetek megjelenése után a kutyák többsége a súlyos fokú vérszegénység és a szervek károsodása miatt elpusztul.
Nagyon fontos a babesiosis tüneteinek megjelenése után mihamarabb állatorvoshoz fordulni a kutyával, hiszen a fertőzés kezdetén még a legtöbb esetben sikeresen kezelhető a betegség!

A védekezés lehetőségei
A betegségek ellen többféle módon védekezhetünk. Egyrészt megakadályozhatjuk a kullancs (a fertőzést közvetítő külső élősködő) vérszívását illetve a fertőzés átoltását:

– mechanikusan: nagyon alaposan átvizsgáljuk kedvencünket az orra hegyétől a farka végéig naponta legalább egyszer. A hosszú szőrű kutyák esetében ajánlott a nyár eleji szőrnyírás, hogy könnyebben megtaláljuk a bőrhöz tapadt külső élősködőket. Ha a kullancsot közvetlenül a bőrbe fúródása után, még a vérszívása megkezdése előtt eltávolítjuk, akkor a fertőződés valószínűsége minimális.
A fertőzés (babesiosis, Lyme-kór) átoltására általában csak 48-72 órás vérszívás után kerül sor, amikor a kullancs már visszafelé öklendez vért és nyálat, tehát lehetőség szerint a kullancsokat minél előbb távolítsák el kedvencünkből. Ha nem biztosak az eltávolítás helyes módjában, inkább keressék fel állatorvosukat, mert sok esetben a szakszerűtlen eltávolítás során jutnak a mikrobák a kullancsból az állatokba.

– kémiai úton: a KULLANCSIRTÓ CSEPPEK valamelyikével havonta egyszeri kezelés ajánlott, illetve vegyszeres NYAKÖRVEK, amelyek szagtalanok, vízállóak, és folyamatosan az állaton kell lenniük. Rengeteg készítmény található már kereskedelmi forgalomban, mind-mind különféle módon hat, de közös jellemzőjük, hogy a kullancsok túlnyomó többségét már a befúródás előtt, azonban a kullancsok 99%-át még a betegségek átoltása előtt (2-3 nap alatt) elpusztítja.

– védőoltásokkal:MERILYME- és a BIOCAN-B VAKCINA a kullancsok által terjesztett Lyme-kór elleni aktív immunizálásra szolgál. Első évben az emlékeztető oltást az első után 3 héttel kell megkapnia a kutyának, utána csak évente egyszer, tél végén vagy tavasz elején célszerű ismételni, mert csak 8 hónapos védettséget nyújt.

Mivel a babesiosis ellen nincs megfelelően hatékony védőoltás, így a kullancsok megtelepedése ellen mindenképpen célszerű védekezni cseppel vagy nyakörvvel, és a Lyme-kór elleni oltás egy plusz védővonal kedvencünknek!