Kedves Gazdik!

Több kérdés is érkezett felénk a bolhákkal és azok irtásával kapcsolatban. Ez egy rendkívül tág témakör, amit leírni nagyon hosszú és unalmas lenne, de szerencsénkre a Zállatorvos youtube csatorna nagyon viccesen és kreatívan foglalja nekünk össze.
Akit csak az irtás érdekel annak a 3. részt ajánljuk, de érdemes minden részt megnézni.

A képre kattintva megtekinthető a videó.

Kedves Gazdik!

Olvassák el figyelmesen dr. Sin Zoltán összefoglalását és fogadják meg hasznos tanácsait, egy igencsak aktuális problémáról! Mint ahogy a „kutya meleg van” szóhasználat is utal rá, időszerű kérdésről kell beszélnünk, hiszen minden év május-júniusában beindul a kánikula. A több napon át (időnként több hétig is) tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérsékletekkel járó, általában csapadékszegény időszak rendkívül nagy odafigyelést követel a gondos állattartóktól. A kutyák átlagos testhőmérséklete kb. 38.6 C, +/- 0.5 C. tehát 39.2 C felett már hőemelkedésről, vagy lázról beszélünk. A kánikula időszakában a környezeti hatásra (meleg, napsütés, magas páratartalom) kialakult hőtorlódás: a hőguta. Hőtorlódásnak kitett kedvencünkön (lehet ő akár kutya vagy macska is) a következő tünetek alapján észlelhetjük a problémát.

- gyors lihegés
- megvastagodott nyál, erős nyálzás
- hányás, hasmenés
- tágra nyílt pupillák
- megemelkedett testhőmérséklet
- vörös nyelv, sápadt íny
- szédelgés, koordinálatlan mozgás
- üvegesedő szem
- görcsroham
- megnövekedett pulzus és szívverés
- ezen tünetek mellett, vagy hatására létrejövő eszméletvesztés, kóma

Beszélnünk kell arról is, hogy állatainkat miért nem szabad zárt, napon felejtett autóban hagyni. A tűző napsütés nyáron akár 50 fok fölé is emelheti az utastér hőmérsékletét. Fontos, és elgondolkodtató továbbá, hogy nem is kell nyári meleg hozzá! Mérések szerint a külső hőmérséklettől függetlenül (15-20 fok esetén is) a napon lévő járműben óránként 4,5 C fokkal emelkedik a hőmérséklet, a bent lévő állat lihegése kapcsán a páratartalom nő, a levegő pedig fogy. Nyári melegben a hőmérséklet még drasztikusabban nőhet, gyakorlatilag percek alatt megduplázódhat a külső hőmérséklet. A kutya szervezete nem képes leadni a termelődő hőt megfelelő mértékben, ekkor jön létre a hőguta. Kutyáink és macskáink kizárólag a tappancsaikon, orrukon, képesek izzadni, így a hőháztartásukat a túlhevülés ellen főként lihegéssel tudják megoldani. A tartósan magas hőmérséklet kémiai reakciókat vált ki a szervezetben, ennek következtében leépülnek a sejtek, fellép a kiszáradás, a vér besűrűsödésének veszélye. Utóbbi megnehezíti a szív munkáját, kialakulhatnak vérrögök - mindez károsítja a szöveteket. Ha az állat nem kap időben segítséget, fennáll a létfontosságú szervek leállásának veszélye. Az utolsó pillanatban érkező segítség után van esély a gyógyulásra, azonban magas a tartós károsodás kockázata is. Fontos a gyors és megfelelő segítségnyújtás, azért hogy megmenthessük barátainkat.

És hogy mit is tehetünk:
A legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása, a hűtés! Nem szabad azonban hirtelen, drasztikusan lehűteni kedvenced, hanem csak szép fokozatosan!
- első lépésként hűvös, árnyékos helyre kell a kutyát vinni, még jobb, ha egy légkondicionált helységbe
- fontos, hogy adjunk neki vizet (de ne jéghideget!)
- lehetőség szerint ventilátorral meg kell kezdeni a hűtését
- amennyiben lehetőség van rá, megmérni a hőmérsékletét
- nedves törölközővel fedni a tarkót, a hónaljakat, a lágyékot, benedvesíteni a bundát, és ventilátorral hűteni majd ha testhőmérséklet csökkent, állatorvoshoz kell szállítani az állatot

Érdemes azt is tisztáznunk, hogy vannak hajlamosító tényezők a hőguta kialakulására. A „rövid orrú” fajták nagyon nehezen viselik a hőséget: nehezebben lélegeznek, így a lihegéssel sem tudják olyan hatékonyan hűteni magukat, mint társaik.
A hőtorlódás kialakulását befolyásolja az állat kora, fajtája, egészségi állapota. Beteg, idős kutyák estén a hőszabályzó mechanizmusok nem működhetnek megfelelően, fiatal állatok esetén pedig még nem fejlettek eléggé ahhoz, hogy extrém hőmérsékleti viszonyok esetén megfelelően hűtsék a szervezetet.

Megelőzhetjük a bajt ha:
- Nem visszük a kutyát sétálni a legnagyobb melegben!
- Nem sétáltatjuk a kutyát a felmelegedett betonon!
- A kutyát a belső térben tartjuk, ha ott hűvösebb a légkör!
- Hűteni kell a kutyát, hogy megakadályozzuk a túlmelegedést!
- Hosszúszőrű kutyák szőrét lenyíratjuk nyár kezdetekor
- Soha ne hagyjuk a kutyát egyedül a parkoló, zárt autóban egy meleg vagy forró napon!

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy ha a felelős állattartás szabályait elfogadjuk, és ezek szerint akarunk élni, akkor meleg nyári napokon mind saját, mind pedig környezetünk élőlényeire figyelnünk kell, megfelelően kell tartani őket és folyamatosan biztosítani kell számukra az ivóvizet. Szállításukkor mindezekre még nagyobb figyelmet kell fordítani! A magas hőmérséklet mellett az UV-sugárzás is okozhat gondokat, de inkább csak azon egyedeknél, ahol a szőrtakaró hiányzik, vagy nagyon lenyírták. Amennyiben ezekre nem fordítunk gondot, számolnunk kell az állatvédelmi törvény megsértéséből származó büntetésekre is! Gondoskodj Kedvenceidről úgy, ahogyan azt Te is elvárnád!

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A macskaoltásokról

Kijáró macskák esetében

7-9 hetes: Fertőző betegségek elleni kombinált oltás + (leukózis vírusteszt)
10-12 hetes: Leukózis elleni oltás (kedvező leukózis teszt esetén)
13-15 hetes: Kombinált oltás ismétlése
16-18 hetes: Leukózis elleni oltás ismétlése
19-21 hetes: Veszettség elleni oltás
Évente Kombinált + veszettség elleni oltás illetve 3 évente Leukózis oltás

Lakásban tartott egyedek

7-9 hetes: Fertőző betegségek elleni kombinált oltás + (leukózis vírusteszt)
10-12 hetes: Leucosis elleni oltás
14-16 hetes: Kombinált és Leucosis elleni ismétlő oltás
Évente Kombinált és 3 évente leucosis elleni oltás

A kutyák oltásairól

Kölyök kutyák védőoltása: 6 hetes kor után az anyatej védő hatása nagymértékben csökken ezért a fiatal ebeket a veszélyes és gyakran halálos betegségek ellen immunizálni kell. Az oltóanyag gyártója termékeire garanciát is vállal (Nobi-vac Garancia). Javaslatunk szerint a védőoltások beadása a kutya életének 6., 8., 10. hetében történik a mellékelt táblázat szerint. Az oltáskor egészségügyi vizsgálatot, féreghajtást végzünk, valamint tartási és táplálási tanácsokat adunk. Csak teljesen egészséges állat oltható, ha az állata beteg, először azt kell kezelni! Az védőoltásokat a veszettség oltás mellett évente ismételni javasolt.

A kutyák vakcinázási protokollja:

2., 4., 6. hét: féreghajtás
6. hét: parvo elleni védőoltás
8. hét: kombinált védőoltás
10. hét: kombinált védőoltás
12. hét: veszettség elleni védőoltás
9. hónap: veszettség elleni védőoltás+kombinált védőoltás